Paieška svetainėje
Naujienų prenumerata
 RSS       
Svetainė neįgaliesiems
Svetainės žemėlapis
URM Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija
J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius
Užsienio politika
Ministerija
Lietuviai pasaulyje
Naujienos -> Ministerijos naujienos

2011-09-27 UŽSIENIO REIKALŲ MINISTERIJOJE RENGIAMA DISKUSIJA APIE KOMUNISTINĖS SOVIETŲ SĄJUNGOS IR NACIŲ VOKIETIJOS VYKDYTĄ TERORĄ

T.Snyderio knygos „Kruvinos žemės. Europa tarp Hitlerio ir Stalino“ viršelisLietuvos užsienio reikalų ministerijoje rugsėjo 28 dieną 16.00 val. rengiama diskusija „Hitlerio ir Stalino Europos naikinimo politika: Lietuva „kruvinųjų žemių“ žemėlapyje“.

1939 m. rugsėjo 28 dieną Vokietija ir Sovietų Sąjunga, tęsdamos prieš mėnesį pradėtas Vidurio ir Rytų Europos dalybas, pasirašė slaptą sienos ir draugystės sutartį, pagal kurią Lietuva atiduota Sovietų Sąjungos įtakos sferai. Diskusija rengiama prisimenant tragiškas šios sutarties pasekmes Vidurio ir Rytų Europos tautoms.

Renginyje dalyvaus Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, istorikai, politologai ir diplomatai. Diskusiją ves politikos apžvalgininkas Kęstutis Girnius.

Susirinkusiems bus pristatyta naujausia studija, kurioje analizuojamas komunistinės Sovietų Sąjungos ir nacių Vokietijos vykdytas teroras – Timothy Snyderio knyga „Kruvinos žemės. Europa tarp Hitlerio ir Stalino“.

Diskusijoje bus aptartos knygoje pateikiamos įžvalgos ir nauji istoriniai faktai. Renginio dalyviai vertins Europos likimą Antrojo pasaulinio karo metais, totalitarinių režimų vykdyto teroro, masinių žudynių priežastis ir pasekmes, aptars Lietuvos vietą šių įvykių kontekste.

Studijoje „Kruvinos žemės“ T.Snyderis pasakoja tris neatsiejamai susipynusias istorijas: apie Stalino terorą, Hitlerio Holokaustą ir ne žydų tautybės žmonių bei karo belaisvių marinimą badu „kruvinose žemėse“. 1933-1945 m. teritorijoje nuo Vidurio Lenkijos iki Vakarų Rusijos – Ukrainoje, Baltarusijoje, Baltijos šalyse – buvo nužudyta apie 14 milijonų ten gyvenusių žmonių.

T.Snyderis studijavo istoriją Oksforde, šiuo metu yra Jeilio universiteto profesorius, jo tyrimo sritys – Rytų Europos ir Holokausto istorija. Autoriaus darbai buvo daugelį kartų premijuoti, 2003 m. jam buvo suteikta George‘o Louiso Beero vardo Amerikos istorikų asociacijos premija.

Maloniai kviečiame dalyvauti. Būtume dėkingi, jei apie savo dalyvavimą informuotumėte telefonu 236 2879 arba elektroniniu paštu media@urm.lt.

T.Snyderio knygą išleido leidykla Tyto Alba, bendradarbiaudama su Užsienio reikalų ministerija.


Atgal Spausdinimo versija Siųsti draugui Archyvas »

Twitter MySpace Facebook

Komentarų sąrašas (0)

Konsulinė informacija
         Audronius Ažubalis
         Užsienio reikalų ministras
         Audronius Ažubalis
         Biografija     
         Darbotvarkė
         Pareiškimai ir pasisakymai žiniasklaidoje
         Kalbos
    
     
  
                
      
  Viceministro Evaldo Ignatavičiaus tinklaraštis
  Ambasadoriaus Dainiaus Kamaičio tinklaraštis
Lietuvos atstovybės
Užsienio atstovybės
Konkursai
Paslaugos ir konsultacijos
Informacija verslui
Klausimai ir atsiliepimai
Nuorodos

 


     

Cituojant būtina nurodyti šaltinį
© J. Tumo-Vaižganto g. 2, LT-01511 Vilnius,tel. (8 5) 236 2444, faksas (8 5) 231 3090, el.paštas
urm@urm.lt
Valstybės biudžetinė įstaiga. Duomenys apie Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministeriją kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre. Kodas 188613242.

Sprendimas: Idamas
Ryšių su užsienio lietuviais prioritetai
Parama užsienio lietuvių organizacijoms
Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisija
Bendruomenės, organizacijos, žiniasklaida
Skelbimai