Kviečia pasirašyti peticiją dėl Vilniaus žydų kapinių likimo




Ruta Bloshtein (Bernardinai.lt)

2f7bf44018ff82cca595674a0101fd0590c42874_article_scale

Peticija perkelti Vilniaus koncertų ir sporto rūmų projektą iš senųjų žydų kapinių

Naujuosius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus planuojama įrengti perstatant nebenaudojamus ir jau kelinti metai kaip uždarytus Sporto rūmus, kurie dar 1971 m. buvo pastatyti istorinių Vilniaus žydų kapinių, žinomų kaip Šnipiškių kapinės, vidury, tarp tūkstančių palaidojimų. Pernai gruodžio viduryje vilnietė Rūta Bloštein inicijavo peticiją “Prašome perkelkite naujojo Vilniaus koncertų ir sporto rūmų projektą iš senųjų žydų kapinių į kitą vietą”. Peticija sulaukė didelio atgarsio ir ją pasirašė jau per 38 tūkstančius žmonių visame pasaulyje. Peticija bus įteikta Lietuvos Respublikos Prezidentei, Ministrui Pirmininkui, Europos Komisijos Pirmininkui.

Peticiją galima perskaityti internete adresu https://www.change.org/p/hon-dalia-grybauskaite-please-move-new-vilnius-convention-center-project-away-from-the-old-jewish-cemetery.

Nuo 2016 m. gruodžio vidurio, kai buvo inicijuota peticija dėl Šnipiškių kapinių išsaugojimo, Lietuvoje buvo publikuota keletas pranešimų apie painų Vilniaus koncertų ir sporto rūmų rekonstrukcijos projekto kelią, išpūstą projekto sąmatą, netgi galimą korupciją ir pan. administracinius ir techninius trūkumus, tačiau niekur nė žodžiu neužsimenant apie pilietinę iniciatyvą išsaugoti šias itin svarbias Lietuvai, istorines Vilniaus žydų kapines. Peticija buvo inicijuota tarptautine anglų kalba, todėl parengėme vertimą į lietuvių kalbą. Vis dėlto svarbu, kad Lietuvoje, laisvos demokratijos ir žiniasklaidos laisvės šalyje, ši pilietinė iniciatyva nebūtų nutylėta, bet taptų žinoma plačiau ir daugiau piliečių galėtų atsakingai pasisakyti dėl Šnipiškių kapinių išsaugojimo bei planų įrengti naujuosius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus.

 

Prašome perkelti naujojo Vilniaus koncertų ir sporto rūmų projektą iš senųjų žydų kapinių į kitą vietą

Per beveik penkis šimtmečius (jau nuo 15 amžiaus), Vilniuje, Lietuvos sostinėje, senosiose Piramónto žydų kapinėse Šnipiškėse buvo palaidoti tūkstančiai Vilniaus gyventojų žydų, tarp jų ir daug iškiliausių žydų mokslininkų, kurių miestas savo laiku buvo pramintas „Lietuvos Jeruzale“. Blogu Sovietų Sąjungos valdymo metu visi šių kapinių antkapiai buvo išvežti ir sudaužyti. Pačiame kapinių vidury buvo pastatyti Sporto rūmai, kurių pamatai buvo išlieti žemėje, sumaišytoje su žmonių palaikais. Daug kapų aplink Sporto rūmus iš visų keturių pusių liko nepaliesti. Tūkstančių palaikai yra ten pat, kur ir buvo palaidoti. Tai šventa vieta, kurioje reikia atkurti kapines ir atminimo vietą, kur galima būtų grąžinti sudaužytus antkapius, kurių dalys dabar aptinkamos visame mieste.

Vietoj to, keletas pelno godžių verslo interesų, bendradarbiaujantys politikai, antisemitiškai nusistatę nacionalistai ir paslaugūs žydų veikėjai sujungė jėgas, kad šioje vietoje iškiltų naujieji Vilniaus koncertų ir sporto rūmai, kur tūkstančiai galėtų pokyliauti, linksmintis, dainuoti, gerti baruose ir naudotis tualetais greta palaidotų žydų palaikų.

Per Holokaustą nužudyti buvo 99% Vilniaus žydų. Šiose kapinėse palaidoti žmonės, kurių giminės per šimtmečius sąžiningai mokėjo už jų amžinojo poilsio vietą, liko be vietos palikuonių, kurie apgintų jų teises.

Dar blogiau, statybų organizatoriai ir politikai gyrėsi, kad šiam projektui galima pritraukti daug milijonų Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Europos Komisijos vadovai šiuo klausimu vienareikšmiškai morališkai dar nepasisakė.

21 amžiuje toks likimas niekada neištiktų svarbiausių krikščionių kapinių. Vietos žydai ir ne žydai, žmonės iš viso pasaulio, ryžtingai tam priešinasi.

Vyriausi litvakų bei kitų tradicijų rabinai visame pasaulyje protestuoja išreikšdami savo pasibaisėjimą ir ragina mūsų šalies lyderius permąstyti sprendimus. Mieste juk yra daug alternatyvių vietų, kurios idealiai tinka naujiesiems Vilniaus koncertų ir sporto rūmams statyti.

Apie tai, kas autoritetingai pasisako prieš, galite sužinoti skaitydami https://defendinghistory.com/who-is-opposed-to-the-convention-center-on-the-old-vilna-jewish-cemetery-at-piramont-in-snipiskes/75558

Aš esu žydė ortodoksė, gimusi Vilniuje. Rašau tai su viltimi ir tikėjimu, kad rūpestį Šnipiškių žydų kapinių išsaugojimu savo širdyje supranta kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo tikėjimo ar išsilavinimo. Mano pačios du straipsniai šia tema yra čia ir čia.

Apie svarbiausius praėjusių metų įvykius, susijusius su šiuo klausimu, prašau skaityti:

http://blogs.timesofisrael com/lithuanias-liveliest- cemetery/

Su iškiliausių kapinių istorijos tarptautinių akademikų pasisakymais galima susipažinti:

http://seforim.blogspot.lt/ 2015/09/lithuanian-government- announces.html

Su keletu svarbiausių laiškų Europos Komisijai bei atsakymų galima susipažinti:

https://defendinghistory.com/category/european- commission-on-piramont-snipiskes

Sprendimas įrengti Vilniaus koncertų ir sporto rūmus žydų kapinėse, kur laidojama buvo nuo viduramžių iki naujųjų laikų, paniekina Vilniaus žydų atmintį ir būtų didelė klaida su skaudžiomis pasekmėmis, užtraukianti gėdą miesto statusui šimtmečiams ateityje.

Priešingai, perkėlus Vilniaus koncertų ir sporto rūmų statybą į kitą vietą, o senąsias žydų Piramónto kapines apgaubiant pagarba ir išsaugant, atneštų Lietuvai, šiuolaikinei modernios demokratijos šaliai ir ES narei, daug garbės.

Peticijos tekstą į lietuvių kalbą išvertė Julius Norvila 

This entry was posted in Ruta (Reyzke) Bloshtein, Vilniaus senosios žydų (Piramonto) kapinės Šnipiškėse. Bookmark the permalink.
Return to Top