Ką daryti su senosiomis Vilniaus žydų kapinėmis?




VILNIAUS SENOSIOS ŽYDŲ (PIRAMONTO) KAPINĖS  |  OLD VILNA JEWISH CEMETERY  |  OPPOSITION TO CONVENTION CENTER PROJECT  |  PETITION   |  CHRISTIAN-JEWISH RELATIONS  |  CEMETERIES

prof. Šnajeris Leimanas

Ką daryti su senosiomis Vilniaus žydų (Piramonto, dabartiniame Šnipiškių rajone) kapinėmis? Atkurti jas. Kad tai įvyktų, sovietiniai griuvėsiai jų viduryje turėtų būti sulyginti su žeme, o žemė kapinėse nekasinėjama – niekada daugiau. Lai šios kapinės amžiams lieka Vilniaus žydų gyvybingumo liudininkėmis.

Vieni didžiausių Vilniaus fotografų ir menininkų Juozapas Kamarauskas (miręs 1946 m.) ir Janas Bulhakas (miręs 1950 m.) buvo sužavėti žydiškojo Vilniaus, o ypač senųjų žydų kapinių. Mums jie paliko gausybę šių kapinių nuotraukų ir eskizų. XIX ir XX a. žydų mokslininkai, gyvenę Vilniuje, surinko ir būsimųjų kartų dėmesiui išleido kruopščius šimtų epitafijų, iškaltų senųjų žydų kapinių antkapiuose, nuorašus.

Taip pat skaitykite profesoriaus Leimano straipsnius „Nuotrauka ir tūkstantis žodžių apie ją: dar vienas apsilankymas senosiose Vilniaus žydų kapinėse“ bei „Seniausių Vilniaus žydų kapinių viduryje planuojamos 25 milijonų dolerių vertės kongresų centro statybos

Turime senųjų žydų kapinių žemėlapius, kuriuose užfiksuotos tikslios šimtų kapų vietos. Medžiais atkurkime senąsias žydų kapines.

Puikiausias pavyzdys mums – senosios žydų kapinės Vokietijoje, Frankfurte. Nepaisant to, kad jos yra pačiame šiuolaikinio Frankfurto centre, jos buvo atkurtos su didybe bei orumu ir tobulai įsilieja į pulsuojantį šiuolaikinį miestą. Šios kapinės tapo turistų iš visų pasaulio kampelių traukos objektu ir galimybe gyvai šviesti žmones apie dalykus, kurie buvo, buvo sunaikinti, ir buvo atkurti.

Mažiausiai šiuolaikiniam Vilniui reikia dar vienos sovietinės bjaurasties, ant kurios būtų pakabinta lentelė „Čia kadaise buvo senosios Vilniaus žydų kapinės“.

Lietuvių kalba

This entry was posted in Vilniaus senosios žydų (Piramonto) kapinės Šnipiškėse and tagged , . Bookmark the permalink.
Return to Top